Ko starši ne najdejo časa za otroke…

Ko starši ne najdejo časa za otroke…

Dve različni zgodbi, dve dekleti različne starosti. Obe imata le eno željo.

Najstnica. Mama mi jo je predstavila kot naporno, trmasto, jezikavo, zaljubljeno v neprimernega fanta. Deklico sem spoznala kot izjemno občutljivo, ranljivo, lačno pozornosti, zaljubljeno.
Želi si stika s starši, želi si, da bi jo kdaj pogledala in v njej videla njo in ne ocen in njenega fanta.
Vedno sta jezna nanjo.
Kdaj se ima lepo z njima? Odgovori, da nikoli.
Kaj počnejo skupaj? Odgovori, da ničesar, ker se neprestano kregajo.
Kaj pa si želi? Odgovori, da bi šla kdaj z mamo na sprehod. Vprašala je že mamo, če gresta skupaj, pa je dobila odgovor, da raje hodi sama na sprehode. Nisem popolnoma verjela.
Zato sem preverila pri mami. Potrdila je, da na sprehode hodi sama, ker potrebuje mir. Potrdila je, da jo je hčerka vprašala, ali bi šli skupaj, pa jo je zavrnila.

10-letna deklica. Mama jo je predstavila kot izredno ljubosumno, nemogočo, težko vodljivo.
Deklico sem spoznala kot izjemno čustveno, ljubosumno na sestrico. Od vsega si najbolj želi biti kdaj sama z mamo. Kaj bi rada počela z njo? Morda pekla, morda kaj izrezovala. Izdelali sva dve sporočili, na kateri je deklica napisala, kaj si želi. Sporočili je pustila na kuhinjskem pultu, mamo je opozorila nanju. In po desetih dneh mi je prišla povedat, da sta sporočili še vedno tam, na pultu. Da mama sporočil sploh ni opazila.

Obema je nekaj skupnega, potrebujeta pozornost, pozitivno pozornost svojih mam, potrebujeta njun čas. Potrebujeta sporočilo, da sta pomembni.

Ali tudi v hitrem ritmu življenja spregledate poglede, sporočila svojih otrok?

Si večkrat rečete, samo to še naredim? In tako mine dan, mineta dva…

V vsak odnos moramo vlagati najprej čas. Otroci so na čas, ki ga preživimo z njimi ali pa ga ne preživimo z njimi, še posebej občutljivi. Čas si starši vzamejo, ko gredo stvari narobe, ko pade učni uspeh, ko jih pokličejo iz šole.
Najstniki mi večkrat povedo, kako straši odreagirajo, ko dobijo dobro oceno. » Samo pazi, da bo tako tudi naslednjič.!« Ko dobijo slabo oceno, pa se zbere vse sorodstvo in komentira, kako iz otroka nič ne bo.

Janja Dermastja v Nedelu 13. 12. 2015 opozarja prav na dejstvo, da ne more še tako bogato darilo, za katerega starši odštejejo velike vsote denarja, nadoknaditi slabe vesti, ker nimajo časa za svoje otroke.
Psiholog dr. Aleksander Zadel poudarja, da je potrebno v odnose vlagati, vlagati čas. V hitrem tempu, ko smo razpršeni med različne obveznosti, nam pogosto zmanjka časa za naše najbližje.
»Saj bodo že počakali.« Ne bodo čakali, zato načrtujte čas, ki ga boste vlagali v odnose.

Ali se tudi vam dogaja, da se vam v tednu nabere toliko obveznosti, da si s partnerjem samo še pišeta, kdo in kdaj bo šel po otroke?
Ali se vam dogaja, da ste le še otrokov taksist, ki ga vozite z dejavnosti na dejavnost?

In tako minevajo dnevi, tedni, meseci.
Ali čakate praznike in dopust, da si boste vzeli čas za otroke?

Kje vidimo rešitev?

1. Podpremo nasvet dr. Aleksandra Zadela. Načrtujte čas, ki ga boste v tednu namenili igri z otrokom.
2. Če imate več otrok, posvetite čas enemu samemu in vsakemu posebej. Ko boste z njim v dvoje, boste vzpostavili stik, ki se ne bo pretrgal, zvedeli boste za skrivnosti, ki jih otrok v družbi sorojencev ne bi povedal.
3. V tem času, ko boste prebudila otroka v sebi in z njim igrali družabne igre, košarko ali preprosto z njim gledali film, boste nanj prenesli vrednote, ki jih bo ponotranjil zaradi vas. In vzgoja postane preprosta.

Morda se sedaj sprašujete, kdaj naj si vzamete čas?
Ponovno si postavite prioritete, pomenite se sami s seboj. Ugotovite, kaj je za vas najpomembnejše v življenju? Kateri odnosi?

Čas teče, preteklosti ne moremo spreminjati, popravljati, nadoknaditi zamujenega.
Poglejte otroka v oči in ga samo poslušajte. Poslušajte! Otrok mora biti slišan. Za to potrebujete čas.

Letošnja poslanica ob tednu otroka je bila: Biti slišan.

Podarite otroku ob rojstnem dnevu darilo:
»Podarjam ti uro mojega časa. Kaj bova počela in kdaj, pa izberi ti.«

Ali verjamete, da bo to darilo najlepše za vašega otroka? Kljub gori igrač, ki jih bo »itak« dobil.

In naj vam prišepnem, tak listek sem našla spravljen v škatli pomembnih stvari pri mojem odraslem sinu. In to je bila potrditev, da je to bilo eno najlepših daril.

Če se vam zdi, da se izgubljate v oblici obveznosti, da zgubljate stik s svojim otrokom, potem vas vabim, da se prijavite na 20-minutni brezplačni telefonski pogovor o vzgoji.

Prijavite se na naslov: carobnapalcica@gmail.com.

Vabljeni tudi na predavanje o učinkoviti komunikaciji z otrokom 10. 3. 2017 ob 17.00 uri v Florjančkovem hramu v Ljubljani. Prav tako vabljeni na brezplačno predavanje z naslovom Kaj lahko straši storimo danes, da bomo mirno splai, ko bodo naši otroci stari 18 let prav tako v Floranjčkov hram, 5.5.2017 ob 18.00 uri.

Več informacij o naših predavanjih na www.cor.si, kjer se lahko tudi prijavite.

Sem Neva Strel Pletikos, mama treh odgovornih, srečnih, uspešnih otrok, žena, univ. dipl. pedagoginja in sociologinja, TA praktik, NLP praktik, mojster z znanji teorije izbire in svetovalna delavka s 25 letnimi izkušnjami.