Kaj sploh je transakcijska analiza?

Ob vseh najinih objavah se morda sprašujete – kaj to sploh je, Transakcijska analiza? 🤔
🌱 Transakcijska analiza je teorija osebnosti in sistematska psihoterapija, njen cilj je osebni razvoj posameznika in njegova sprememba do te mere, da je zadovoljen s svojim življenjem.
🌱 Transakcijska analiza nam kot teorija osebnosti pomaga pri tem, da bolje razumemo razmišljanje in vedenje drugih. S svojim modelom ego stanj (ki niso Freudova ego stanja!) skuša na dokaj enostaven način prikazati psihološko strukturo človeka. Z njegovo pomočjo veliko lažje, na praktičnih primerih, razumemo kako ljudje funkcionirajo in kako skozi svoje vedenje odražajo svojo osebnost.
🌱 Transakcijska analiza ima tudi svojo teorijo komunikacije, ki je osnova analize različnih sistemov in organizacij. Ta del je mogoče odlično aplicirati tudi na šolsko okolje.
🌱 Na temeljih Transakcijske analize je opredeljena tudi teorija otrokovega razvoja, kamor sodi tudi teorija življenjskega skripta (scenarija) o kateri sva govorili v eni od preteklih objav.
🌱 Obe sva se izobraževali pri Dr. Zoranu Milivojeviću, ki je eden izmed najbolj priznanih TA učiteljev.
Neva je spoznanja Transakcijske analize uspešno implementirala v šolsko svetovalno delo. Koncepti TA so koristni tako pri delu z učitelji, sodelavci, starši in učenci. So orodja, ki spremenijo dojemanje marsikatere situacije in nam pomagajo, da postanemo v komunikaciji učinkoviti.
💡Znanja Transakcijske analize implementirane na šolsko okolje, skupaj z znanji, ki jih je Neva pridobila v več kot 25. letih dela v šolski svetovalni službi, lahko pridobite z udeležbo na srečanjih v okviru Programa osebnega razvoja za učitelje – Transakcijska analiza v učilnici. Srečali se bomo 4-krat, veliko bo tudi možnosti za diskusijo in reševanje vaših konkretnih vprašanj.
Prijave sprejemava na tej povezavi 👉https://forms.gle/PUWaxBWyJVPX2dqg9