Kakšen pa je tvoj skript?

Najbrž sva že omenili, da pri razlagi večine situacij izhajava iz psihoterapevtske smeri Transakcijska analiza. O njej sva že veliko pisali, tokrat pa bi radi nekaj besed namenili pojmu življenjski skript. 📑 Pojem skript izhaja iz dramaturgije. Gre pravzaprav za scenarij in različne vloge znotraj njega. Ideja skripta je, da so vloge v njem, definirane vnaprej. V ozadju skripta je ideja prisile, ne svobode. Tako, kot igralca v določeni meri pri igri omejuje skript, tako tudi človek, vsaj v neki meri, živi po nezavednem življenjskem skriptu. 🎎

Življenjski skripti ljudem preprečujejo, da uresničuejo svoje legitimne pravice. ALI HOČEMO REČI, DA JE ČLOVEK TOREJ VNAPREJ DETERMINIRAN OZ. DA MU ŽIVLJENJSKO POT DOLOČIJO NJEGOVI STARŠI? Ne. Vsaj nikakor ne v celoti. V določeni meri pa zagotovo.

Predstavljajte si Majdo. 👱‍♀️ Majda gre skozi življenje in v življenju ima, kot vsak od nas, zelo veliko izbir. A pomislite … Ko je bila še čisto majhna je dan za dnem poslušala, da “je poredna”, “da se ne potrudi dovolj”, “da tega sama ne zmore”, “da to ni za deklice”, “ne morem te več prenašati” … Kar je Majda razumela, je to, da ni vredna in da je nihče ne mara. Majda je odrasla v dekle s točno temi prepričanji. Posledično je Majdin življenjski skript brez ljubezni. V njem je ljubezen prepovedana. Kakšen odnos ima Majda s svojim možem? Zelo verjetno deluje po obrazcu “brcni me!”. Poznate tisto zgodbo, ko žena leta tako neumorno išče sporočila moževe ljubice, da jih na koncu tudi najde?

NA KAJ MORAMO BITI KOT STARŠI POZORNI? Največje tažave otroku povročimo, če otroku pogojujemo pravico do življenja ali ljubezni. Npr. dokler ne popravi ocen, ga ignoriramo.

Poznamo 2 vrsti pogojevanja:

👉 moraš … (Jaz te spoštujem, dokler imaš dobre ocene. Če nimaš dobrih ocen, nisi vreden. Moraš imeti dobre ocene).

👉 ne smeš … (če še kdaj slišim, da se v šoli tepeš, te bom dal ciganom! Ali pa: Ne smeš biti uspešen, sicer sem ljubosumen nate in jezen nate). Otrok to vse ponotranji. V glavi ima starša, s katerim se strinja, da …To je breme, ki ga otrok nosi v sebi in jim potem v prihodnosti dela težave. Ko otrok izpolni pogoje (npr. dobi dobro oceno), starš reče bravo in otrok je ponosen. Če otrok ne more izpolnit pogojev za starševo ljubezen, pride do samoprezira. Pride do sramu, ker ne more izpolniti pogojev za ljubezen in do prepričanja, da otrok ni vreden ljubezni. Skript pa lahko v puberteti otrok dobi tudi od vrstnikov, saj takrat zanj starši niso več najpomembnejši. V tem času se lahko npr. pojavi prepričanje: “vredna sem, če sem suha”, “sprejemajo me, če sem suha in lepa”.

V JEDRU SKRIPTA SO OTROKOVI NAPAČNI ZAKLJUČKI O POMEMBNIH ŽIVLJENJSKIH VPRAŠANJIH O SEBI, DRUGIH IN O SVETU. OTROK DELA ZAKLJUČKE IN JIH PREVERJA PRI SVOJIH STARŠIH.

Prepoznate pri sebi kakšen skript oz. prepričanje, ki vas vodi skozi življenje? Poskušajte identificirati sporočila svojih staršev o sebi, ljudeh in svetu, ki ste jih, ko ste bili otroci, slišali od svojih staršev. O skriptu in drugih konceptih Transakcijske analize govorimo tudi na naših srečanjih Transkacijska analiza v učilnici.

Če vas zanima več, si lahko preberete tukaj 👉http://cor.si/events/program-osebnega-razvoja-za-ucitelje-transakcijska-analiza-v-ucilnici/K