Kako ne izgoreti? (podporna skupina za učitelje)

 

Spoštovana učiteljica, spoštovani učitelj!

Vabimo Vas, da se nam pridružite na podporni skupini 

Kako ne izgoreti?

5.3.2022, 9.4.2022, 7.5.2022 in 4.6.2022 od 9:00 do 13:00

 

Podatki kažejo na viden porast psihosomatskih motenj med pedagoškimi delavci v osnovnih šolah po Sloveniji. Na posameznih šolah je večje število učiteljev, ki so odsotni zaradi izčrpanosti in psihičnih težav tudi več mesecev. Učenci in njihovi starši imajo več zahtev. Vse bolj se zavedajo svojih pravic, včasih celo grozijo z inšpekcijami in pravniki.  Konflikti so neizbežni na večih ravneh.  Pričakovanja do učiteljev pa se neprestano povečujejo.

Na naših izobraževanjih učitelji pogosto poročate, da se počutite neučinkovite, da vas delo neizpolnjuje, da izgubljate žar, ki ste ga imeli, ko ste s poučevanjem začeli. Poročate, da se počutite ujete v sistemu, da prihajate domov brez energije, težko vzdržujete kvalitetne medosebne odnose in na sploh poskrbite zase. Mnogi poročate, da čutite, da nimate dovolj orodij, ki bi vam pomagala pri delu z učenci. Težko vzdržujete avtoriteto v razredu, negotovi ste pri delu s paleto učencev, ki jo imate trenutno v razredu.

Kakšne so posledice trenutnega stanja?

 • Učni uspeh pada, vzgojna problematika pa narašča.
 • Učitelji ste nezadovoljni s svojim delovnim mestom.
 • Učitelji čutite neskladje med viri za spoprijemanje z izzivi in zahtevami, ki jih ima okolje do vas, kar vodi v občutke izgorelosti.
 • Pojavljajo se težave v medosebnih odnosih (tako v komunikaciji s starši, kot tudi med učitelji).
 • Pogostejše so bolniške odsotnosti.

Kljub vsemu pa situacija, ki smo ji priča ni brezizhodna. Obstajajo strategije s pomočjo katerih lahko naredite spremembo.

Kaj lahko naredite, da boste dobili zagon za svoje nadaljnje delo, da se boste počutili učinkovite, da boste znali učencem prenašati pozitivna sporočila in se odzvati na stiske v katerih se vsakodnevno znajdejo, ob tem pa boste ohranili dovolj energije za zadovoljujoče življenje po službi?

Učitelji imate vire moči znotraj sebe. Biti morate slišani, hkrati pa morate prevzeti odgovornost za svoje življenje. Znanje na pedagoškem področju že dolgo ne zadostuje več za poklic, ki ste si ga izbrali. Nujna je tudi osebna rast.

Kako vam lahko pri prvem koraku v želeni smeri pomagamo?

Za Vas smo pripravili 4 srečanja. Enkrat mesečeno, ob sobotah, obiščete Koper. Zjutraj Vas vabimo, da se udeležite delavnice osebne rasti, preostanek dneva pa izkoristite za sprehod v naravi, ob morju in se naužijete svežega, morskega zraka.

 

Kako bodo srečanja potekala?  

Izvedli bomo štiri srečanja, vsako s trajanjem od 9. do 13. ure.

Vsa srečanja bodo sestavljena iz dveh delov:

 1. Skrb zase, sklopi praktičnih in teoretičnih vaj, ki Vas bodo naučili sprejemati sebe in druge.
 2. Tehnike in metode za izobljšanje Vašega pedagoškega procesa.

Prijavite se lahko le na celoten sklop delavnic. Vsaka bo sicer predstavljala samostojno celoto, pa vendar si želimo, da bi se v skupini vzpostavil zaupen prostor, znotraj katerega bi iz delavnice v delavnico kontinuirano nadgrajevali svoje znanje.

Po končanem izobraževanju prejmete potrdilo o udeležbi s katerim boste lahko pridobili 1 točko za napredovanje.

 

Vsebine posameznih srečanj

 1. srečanje: 5. 3. 2022
 • Moja prepričanja o sebi zrcali moje telo.
 • Tehnike dihanja, ki jih lahko uporabite kadarkoli in kjerkoli. Pomagale vam bodo sprostiti napetost, jezo in svoj srčni center. V pomoč vam bodo tudi pri delu z učenci ali pa jih boste lahko uporabili s svojimi otroki.
 • Socialne igre v razredu.
 1. srečanje: 9.4.2022
 • Tehnike učinkovite komunikacije s starši in skrb zase.
 • Vaje za čisto, jasno in mirno komunikacijo.
 1. srečanje: 7.5.2022
 • Vrednote, ki jih živim in želim živeti? Kakšne vrednote imajo moji učenci in kakšne so vrednote njihovih staršev?
 • Kako učinkovito komunicirati s tistimi, ki imajo drugačne vrednote od mojih in ob tem ohraniti odnos z njimi? Kako se ob taki komunikaciji odzove telo?
 1. srečanje: 4.6.2022
 • Kako naučiti otroka sprejemati in izražati čustva na ustrezen način in se s tem izogniti neprimernemu vedenju?
 • Tehnike, ki jih lahko uporabimo na razrednih urah in ob razreševanju konfliktov v razredu.
 • Kako poskrbeti zase, ko imam več vlog (mame, očeta, partnerja/ke, učitelja/ce, sina, hčerke) in prihajam v konflikt s sabo?

Izvajalki izobraževanja

Neva Strel Pletikos, dipl. ped., prof. soc., asistentka na Pedagoški fakulteti v Kopru, specializantka psihoterapevtske smeri Transakcijska analiza, NLP Coach, praktik s področja Teorije izbire in že več kot 25 let svetovalna delavka na osnovni šoli. Vrsto let vodi supervizijske skupine in izobraževanja za učitelje in izvaja individualna svetovanja na katerih učiteljem pomaga pri oblikovanju učinkovitega in zadovoljujočega pristopa k poučevanju in delu v šolskem okolju. Pri svojem delu integrira spoznanja različnih psihoterapevtskih, psiholoških in pedagoških usmeritev, na ta način ima na voljo velik nabor koristnih orodij za pomoč učiteljem, učencem in staršem.

 Taja Tavčar, učiteljica razrednega pouka z modulom angleščine in učiteljica Hatha vinyasa joge (RYT500) za odrasle, najstnike in otroke, ki je ob delu v šolskem okolju ugotovila, da si želi drugačnega pristopa k delu z otroki in najstniki. V svoje delo je kreativno vpeljala spoznanja Hatha vinyasa joge, s pomočjo katerih lahko učencem pomaga prav na področjih, na katerih so pogosto najbolj šibki – umirjenost, stik s samim seboj, sprejemanje in pozitiven odnos do samega sebe in drugih.

Kotizacija

Naložba v vašo osebno rast znaša 320 evrov. Kotizacijo lahko poravnate v obrokih, najkasneje en teden pred vsako od delavnic. Vsak udeleženec prejme tudi potrdilo o udeležbi na osnovi katerega lahko pridobi 1 točko za napredovanje.

Prijava

Prijave sprejemamo do 1.3.2022 na e-naslovu info@cor.si (ime, priimek, naslov plačnika, e-naslov) in preko Google obrazcev tukaj: https://forms.gle/8TzK1ybAg7rm9RKS6. Število mest je omejeno.

S prijavo se zavežete k obisku in plačilu kotizacije za vse štiri delavnice.

Informacije

Za več informacij smo vam na voljo na našem e-naslovu info@cor.si ali na telefonski številki 041-871-814 (Neva).

 

Začetek

9:00

05.03.2022

Konec

13:00

04.06.2022

Lokacija

Koper