Neva Strel Pletikos

Neva je mati treh otrok, diplomirana pedagoginja in profesorica sociologije, specializantka psihoterapevtske smeri Transakcijska analiza, asistentka na Pedagoški fakulteti v Kopru, NLP Coach, praktik s področja Teorije izbire in že več kot 25 let tudi svetovalna delavka na osnovni šoli.

Svojo pot je začela z delom z gluhonemimi, ki so jo kot mlado pedagoginjo pomembno izoblikovali. Naučili so jo otroka poslušati, šele potem otroku povedati. Poklicno pot je nadaljevala z delom v svetovalni službi na osnovni šoli, kjer je zaposlena še danes. Zaradi zahtev dela se je vsa leta dodatno izobraževala na različnih področjih. Največji vpliv na njeno delo so imela izobraževanja iz področja Transakcijske analize, Teorije izbire in Nevrolingvističnega programiranja.

Verjame, da je vsak otrok svet zase, zato je vsak dan pri delu z otroki in mladostniki drugačen od prejšnjega. Učinkovito delo z njimi zahteva celega človeka, takega, ki je pri svojem delu ustvarjalen, iznajdljiv in pripravljen neprestano izpopolnjevati svoje znanje. Prav to je razlog, da je njena strast do tega dela vsa leta enako močna, kot je bila na začetku.

Pri delu z učenci, učitelji in starši neizmerno uživa. Zadnjih 15 let v okviru Centra za osebno rast izvaja izobraževanja za učitelje in starše ter delavnice učenja in urjenja socialnih veščin za učence. Do tega dne je uspešno izvedla že več kot 300 izobraževanj za učitelje, starše in učence. Zadnja leta svoje znanje in izkušnje predaja na mlajše generacije s svojim delom na Pedagoški fakulteti v Kopru. Udeležencem svojih izobraževanj pomaga, da poiščejo vire svoje notranje moči in jih uporabijo sebi v prid.

Verjame, da mora vsak najprej poskrbeti za svojega otroka v sebi, če želi živeti polno življenje in imeti zadovoljujoče odnose z drugimi. Sama za svojega otroka v sebi skrbi prav s tem, ko svoje znanje predaja drugim. Prebuja in neguje otroka v sebi in sledi svojim sanjam. Gradi pozitivne odnose in ve, da je sama odgovorna za svoje počutje in življenje.

Kim Pletikos Pucer

Kim je magistrica psihologije, specializantka psihoterapije (smer Transakcijska analiza) in terapevtka medicinske hipnoze.

Ob študiju je bila vrsto let vrhunska športnica, zaradi česar je do potankosti izpopolnila svoje veščine načrtovanja, organizacije in tehnik učenja. Prizadevala si je, da bi za svoje učenje porabila kar se da malo časa. Ker je čutila, da lahko s svojimi izkušnjami pomaga učencem z učnimi težavami, je svoje prve izkušnje pridobila s prostovoljnim delom na osnovnih šolah, kjer je izvajala delavnice o učenju in individualna svetovanja otrokom z učnimi težavami. Nadaljevala je z delom z odraslimi in mladimi s posebnimi potrebami, ki jim je pomagala pri razvijanju delovnih navad, socialnih veščin in obvladovanju svojih čustev.

Tekom študija se je poglobila v področje Pedagoške psihologije in delo z učenci s posebnimi potrebami in učnimi težavami, kar je zaokrožila s svojim magistrskim delom v katerem je raziskovala naravo povezanosti med vzgojo in otrokovo šolsko prilagojenostjo.

Neprecenljiva znanja in izkušnje je pridobivala tudi v okviru izobraževanj iz psihoterapevtske smeri Transkcijska analiza pri dr. Zoranu Milivojeviću in Ivani Mandarić.

Trenutno v okviru Centra za osebno rast izvaja psihološko svetovanje in psihoterapijo za otroke in mladostnike, individualna svetovanja za otroke in mladostnike (področje učenja, strahu pred ocenjevanjem, posebne potrebe), psihološko svetovanje za športnike in psihološko svetovanje ter medicinsko hipnozo za nosečnice in mamice po porodu.