Kako se učiti na način, da izkoristim vse svoje potenciale?

Učenci in dijaki se pogosto ne znajo učiti. Inštrukcije so pomoč le na kratki rok. Kako lahko kot starši pomagate?

Učenci se razlikujejo po svojih sposobnostih, veliko razliko pri učnem uspehu pa naredijo prav učne navade. Vse pogosteje se v težavah znajdejo tudi izredno inteligentni otroci, ki so bili z malo učenja zelo uspešni v osnovni šoli, v srednji šoli pa nastopijo težave. Takrat za pridobivanje spretnosti ”učenja učenja” primankuje časa, učenci pa so zato pogosto v stiski, kar vpliva tudi na njihovo samozavest in splošno zadovoljstvo z življenjem. Starši tako lahko veliko naredite tudi preventivno, ko je vaš otrok še v Osnovni šoli, pozitivne spremembe pa je seveda, z veliko truda, mogoče doseči tudi kasneje, ko se vaš otrok že znajde v težavah.

PROGRAM

1. Prepoznavanje učnih strategij in težav pri učenju

– Kakšne so učne navade?

– Kje se vaš otrok uči?

– Kako se uči?

– Kakšna vrsta motivacije pri njem prevladuje?

– Kako si organizira svoj čas in kako se koncentrira?

Spoznali boste, kako mu lahko brez ”teženja” pomagate, da bo spet našel notranjo motivacijo za učenje. Kako mu boste pomagali pripraviti učni načrt in kako ga lahko usmerjate, da ga pripravi sam.

 

2. Postavljanje ciljev

Naučili se boste otroku pomagati, da si postavi svoje cilje za učenje, prosti čas, šport,…

Cilje si boste znali postaviti tudi sami. Sebi boste postavili svoje cilje, vašemu otroku pa boste dovolili, da postavi svoje.

Starši ste glavni zunanji motivatorji pri doseganju otrokovih ciljev. Skozi igro jim lahko napišete pozitivna sporočila in mu jih podarite kot motivacijsko sredstvo. Naučite se strategij kako otroku pomagati in ga spodbujati, ko ni uspešen oz. kako ga spodbujati, da bi bil še bolj uspešen. Naučite se ključnih strategij za ohranjanje stika z otrokom.

 

 3. Koncentracija in zaznavanje časa

Znali boste svetovati, katere sprostitvene tehnike naj uporablja. Uporabljati jih boste znai tudi sami. Kako pomagati otroku da se zbere, skoncentrira? Tudi tega se boste naučili.

 

4. Ugotavljanje tipa motivacije in učenje učnih strategij

Spoznali boste strategije učenja matematike, tujih jezikov, zgodovine,…

Kako zasidrati uspeh in te občutke prenesti v novo situacijo, novo preverjanje znanja?

 

Predavanje bo 20.1.2017, od 17.00 do 20.00 v Marini Portorož. Iskali bomo tudi odgovore na konkretna vprašanja.

 

Prijave sprejemamo na naslov: info@cor.si, do 10.1.2017.

 

Predavanje bova izpeljali:

Neva Strel Pletikos, univ. dipl. pedagoginja in prof. sociologije, z dvajsetletnimi izkušnjami na področju svetovalnega dela, NLP praktik coach, TA svetovalec, žena in mama treh otrok.

Kim Pletikos, absolventka študija psihologije, že vrsto let tudi profesionalna športnica, s številnimi izkušnjami na področju postavljanja ciljev, načrtovanjem in organizacijo časa, ter učinkovitim učenjem.

Začetek

17:00

20.01.2017

Konec

20:00

20.01.2017

Lokacija

Marina Portorož