Podporna skupina za starše

Želite si, da bi vaš devet letnik sodeloval z vami, namesto da bi nasprotoval. Ne želite, da bi vam slepo sledil, le da bi z vami nekoliko bolj sodeloval. Zdi se vam, da je vaš dom kar naenkrat postal bojišče. Borite se za vsako stvar odkar zjutraj vstane, do zvečer, ko mora zaspati. Včasih zahteva popolno svobodo in avtonomnost. Spet drugič se vede, kot bi imel 3 leta, vse morate narediti namesto njega oz. vsaj z njim. Tudi s svojo sestro je v nenehnih bojih. Želite si vsaj nekaj trenutkov miru in tišine. Utrujeni ste od nenehnih bojev, od razmišljanja o tem, kaj vse morda počnete narobe, od tega, da skušate do neskončnosti razumeti svojega otroka in od preizkušanja najrazličnejših strategij z interneta, ki ne delujejo. Sprašujete se, zakaj niste vi eden izmed tistih srečnežev, ki ima otroka, ki ga je moč vzgajati brez kakršnega koli napora.

Vaša 13-letnica se vede popolnoma neprimerno. Ima izpade, je nesramna in nespoštljiva. Govorite si, da je to le faza, da gre za puberteto, a vas je strah, da to vedenje vodi v hude težave. Poskušali ste se pogovoriti, poskušali ste kaznovati, razložiti, prositi, jokati, … Nič ne deluje. Sprašujete se, če morda pretiravete, čutite pa, da morate prevzeti odgovornost in se soočiti z nastalo situacijo.

Vaš 10-letnik v šoli enostavno nima miru. Ne more biti na miru, ne more se zbrati, nič ne dokonča. Veste, da je inteligenten, a njegove cene niso odraz njegovih sposobnosti. Šola in šolsko delo ga ne zanimata. Ne veste kako bi ga pripravili do tega, da bi se lotil vsaj delanja domačih nalog, kaj šele učenja.

Vaša hči ne sprejema vašega novega partnerja. Z njim neprestano prihaja v konflikte. Razpeti ste med tem, da poskrbite za vašo hči, da z njo ohranite odnos in tem, da negujete svoj odnos z novim partnerjem. Sprašujete se, kako je ločitev vplivala nanjo in ali jo bo sploh kdaj prebolela. Sprašujete se, ali vašega partnerja ne sprejema zato, ker še ni pripravljena na to, zato, ker ne mara njega, ali pa morda ne bo marala nobenega od vaših prihodnjih partnerjev.

 

Vse to so situacije v katerih se vsakodnevno znajdete starši. Gre za situacije v katerih iščete odgovore in ne veste kako bi ravnali. Vsekakor pa želite narediti najboljše za vašega otroka. Vzgoja otroka je pravzaprav vzgoja starša – nenehno se učimo in nenehno rastemo. Naj vam pomagamo pri tem.

Vabljeni, da se nam pridružite na našem izobraževanju, ki bo potekalo v treh srečanjih: 14. 10. 2022, 18. 11. 2022 in 9. 12. 2022 od 17:00 do 19:00. Izobraževanje bo izvedeno prek programa Zoom.

Za vse, ki se katerega od srečanj ne boste mogli udeležiti v živo, bo na voljo posnetek.

 

VSEBINE: 

 

•Kakšen je moj vzgojni slog in na kaj vse vpliva?
•Starševska vedenja in njihov vpliv na otrokovo šolsko prilagojenost
•Kako naj se z otrokom pogavarjam, da me bo slišal?
•Ali sem dober starš, če moj otrok ni vedno srečen?
•Psihološki razvoj osnovnošolskega oteka
•Kaj pa starši, kako lahko poskrbimo zase, da ne bomo izgoreli?
•Oblikovanje učnih navad in učinkovito sodelovanje z učitelji – kdaj in do kdaj je potreben nadzor nad učenjem
•Kako zaščititi otroka pred razlinimi oblikami zasvojenosti in drugimi težavami (npr. Motnjami hranjenja)?

Dovolj časa bo tudi za vaša vprašanja, ki jih boste lahko zastavili bodisi na srečanju, bodisi preko e-pošte oz. Google obrazca.

 

PREDAVATELJICI

 

Neva Strel Pletikos, mama treh odraslih otrok, pedagoginja in profesorica sociologije, asistentka na Pedagoški fakulteti v Kopru, specializantka psihoterapevtske smeri Transakcijska analiza pri Zoranu Milivojeviću, Coach iz področja Nevrolingvističnega programiranja, Praktik s področja teorije izbire in že več kot 25 let svetovalna delavka na osnovni šoli.

Neva že vrsto let izvaja izobraževanja za starše in svetovanja staršem pri vzgoji. V zadnjih 10. letih je pri vzgoji svojih otrok pomagala že več kot 500 staršem. Verjame, da je ključ do uspeha pri vzgoji to, da je otrok slišan in da starši tvorijo trden okvir znotraj katerega lahko otrok preizkuša svoja vedenja.

 

Kim Pletikos Pucer, mama, magistrica psihologije, specializantka psihoterapevtske smeri Transakcijska analiza pri dr. Zoranu Milivojeviću in mag. Ivani Mandarić, terapevtka medicinske hipnoze.

Kim je magistrirala iz področja vzgoje. Raziskovalno se je ukvarjala z vprašanji vzgojnih vedenj in njihovih vplivov na otroko vedenje in psihološki razvoj ter na šolsko prilagojenost (učno in socialno). V okviru COR izvaja psihološka svetovanja in psihoterapijo za otroke in mladostnike.

 

 

 

PRIJAVNINA

 

Prijavnina znaša 60 evrov za vsa tri srečanja.

 

PRIJAVA

Število prostih mest na izobraževanju je omejeno.

Na izobraževanje se prijavite tako, da poravnate prijavnino in pošljete potrdilo o plačilu na info@cor.si (ali nam enostavno pošljete e-pošto, da ste prijavnino poravnali). Takrat bo vaša prijava sprejeta in imeli boste zagotovljeno mesto na izobraževanju.

Podatki za plačilo kotizacije:

Neva Strel Pletikos s.p.

Liminjanska cesta 3

6320 Portorož

IBAN: Si56610000024736317

Namen plačila: plačilo kotizacije Starši

Začetek

17:00

14.10.2022

Konec

19:00

09.12.2022

Lokacija

Zoom