Šola za starše

ŠOLA ZA STARŠE 

 

KDAJ IN KJE?

Prek spleta (Zoom), v dveh delih: 24.3.2023 in 30.3.2023 ob 18. uri.

 

VSEBINA

1. srečanje (24.3.2023): Učne navade in prevzemanje odgovornosti

Govorili bomo o tem, kakšna je starševa vloga pri otrokovemu učenju (prilagojeno starosti otroka), kako lahko otroku ali mladostniku pomagamo pri oblikovanju učnih navad in kako doseči, da bo vaš otrok znal prevzeti odgovornost za svoje vedenje. O vsem tem bomo govorili skozi prizmo različnih vzgojnih slogov. Vsebina bo podprta z najpogostejšimi primeri iz prakse. 

 • Ali odvzem telefona pomaga, da se bo otrok bolj zbrano učil?
 • Kaj naredimo s tem, ko otroku prepovemo, da gre na nogomet? 
 • Kaj narediti, ko kazen ni učinkovita in se vedenje ne spremeni?
 • Vas najstnik nikakor ne upošteva?
 • Katere so ključne značilnosti dobrega vzgojnega sloga? 
 • Kako v poplavi vseh zahtev, ki jih ima danes starš vedeti, kaj je zares pomembno?

 

2. srečanje (30.3.2023): Kako komunicirati z otrokom, da me bo slišal?

Dobra komunikacija je temelj našega odnosa z otrokom. Pomembno je, da znamo svojo komunikacijo prilagoditi osebnostnim značilnostim svojega otroka in njegovim potrebam. Le na ta način, lahko ohranimo dober stik s svojim otrokom tudi skozi turbulentna obdobja otrokovega odraščanja.

 • Kaj naj starš naredi, če nima avtoritete?
 • Kdaj je dobro zahtevati in kdaj popustiti?
 • Kaj narediti, če smo izgubili stik z najstnikom?
 • Kje začeti, ko se zdi, da komunikacija nikakor ne steče?
 • Kako ohraniti starševsko moč tudi skozi obdobje najstništva?
 • Kako lahko starš s svojim načinom komunikacije vpliva na to, da se otrok znajde bodisi v vlogi nasilneža bodisi v vlogi žrtve znotraj medvrstniških odnosov?

 

PREDAVATELJICI

 

Neva Strel Pletikos, mama treh otrok, pedagoginja in profesorica sociologije, asistentka na Pedagoški fakulteti v Kopru, specializantka psihoterapevtske smeri Transakcijska analiza pri Zoranu Milivojeviću, Coach iz področja Nevrolingvističnega programiranja, Praktik s področja teorije izbire in že več kot 25 let svetovalna delavka na osnovni šoli.

Moja strast je že vrsto let delo z mladimi. Svojo poklicno pot sem začela z delom v takratni t.i. “gluhonemnici”. Kaj kmalu sem spoznala, da učinkovito in kvalitetno delo z mladimi zahteva nenehno strokovno izpopolnjevanje. Po zaposlitvi v svetovalni službi na osnovni šoli sem se odločila, da se vključim v izobraževanje iz psihoterapevtske smeri Transakcijska analiza pri dr. Zoranu Milivojeviću. Predvsem zato, ker verjamem, da moramo najprej poskrbeti za to, da se počutimo dobro v svoji koži, da bi lahko pomagali drugim. Izobraževanje iz Transakcijske analize je bilo prav to – orodje, ki ji je pomagalo osebno rasti, izboljšati svoje odnose, se naučiti učinkovitejših reakcij v vsakodnevnih interakcijah z najrazličnejšimi ljudmi in nenazadnje bolje razumeti ljudi s katerimi dela. Znanja iz področja Transakcijske analize, NLP in teorije izbire so mi pomagala tudi pri soočanju z izčrpanostjo in utrujenostjo zaradi sočutja, kot danes pojmujemo ta pojav – utrujenost zaradi vsakodnevnega fokusa na težave in stiske drugih. Delo z ljudmi namreč zahteva celega človeka, jaz pa sem si želela biti cel človek tudi doma, s svojo družino. 

 

Kim Pletikos Pucer, mama, magistrica psihologije, specializantka psihoterapevtske smeri Transakcijska analiza pri dr. Zoranu Milivojeviću in mag. Ivani Mandarić, terapevtka medicinske hipnoze.

Svoje prve izkušnje na področju psihološkega dela z mladimi sem začela pridobivati že tekom študija z delavnicami s področja učenja, anksioznosti, strahu pred ocenjevanjem, samozavesti, … Delo z otroki, mladostniki in odraslimi s posebnimi potrebami me je naučilo začutiti človeka, opazovati to, kar je v ozadju vedenja. To, kar ljudje kažemo navzven, je običajno nekaj povsem drugega kot to, kar se skriva v ozadju. To spoznanje sem še bolj ponotranjila z delom v kriznem centru, kjer sem se naučila predvsem poslušati in dati čas, da se človek odpre in zaupa. Svoje strokovno znanje sem nadgradila z znanji iz psihoterapevtske smeri Transakcijska analiza in ta znanja vsakodnevno implementirala v svoje delo, pri svetovanju staršem, otrokom in mladostnikom v okviru Centra za osebno rast. Na izobraževanjih, ki jih izvajam rada prepletam znanja iz področja psihologije, kognitivne nevroznanosti, nevrologije in psihoterapije. 

 

 

KOTIZACIJA

Kotizacija za obe predavanji znaša 50 evrov. Po prijavi vam bomo poslali podatke za nakazilo kotizacije.

 

PRIJAVA

Prijave sprejemamo tukaj. Število prostih mest je omejeno!

 

ZA VSA VPRAŠANJA IN DODATNE INFORMACIJE SMO VAM NA VOLJO NA INFO@COR.SI

Začetek

18:00

24.03.2023

Konec

18:00

30.03.2023

Lokacija

Zoom