Vloga svetovalnega delavca v šoli

VLOGA SVETOVALNE SLUŽBE V ŠOLI

 

V zadnjih letih se tudi v svetovalnih službah pojavljajo kadrovske spremembe. Zaposlujejo se različni profili strokovnih delavcev, menjujejo se generacije, zahteve do svetovalne službe pa so danes zelo visoke. Pričakovanja vodstva, učiteljev in staršev, so pogosto tudi neizrečena, a prisotna. Pogosto se pričakuje, da je svetovalni delavec desna roka vodstva. Svetovalni delavci spričo zelo raznolikih zahtev delovnega mesta, pogosto že v nekaj letih prepoznajo prve znake izgorelosti.

Vljudno vabljeni na izobraževanje, namenjeno svetovalnim delavcem in delavkam, ki so na začetku svoje karierne poti. Spoznali boste osnove svetovalnega dela, naloge in izzive s katerimi se svetovalni delavci zaposleni v šoli spopadajo. Izobraževanje bo izrazito praktično naravnano – dobili boste konkretne odgovore na vaša vprašanja “kaj narediti v primeru …?”, “kako pa naj se lotim …?”, ki jih pogosto zastavljate na naših izobraževanjih.

 

VSEBINE

Seminar smo zastavili z naslednjimi vsebinami:

 1. Organizacija dela in nalog v svetovalni službi. Organizacija dela v primeru, če je svetovalni delavec tudi izvajalec DSP. Konkretni napotki za delo in lažjo organizacijo svetovalne službe.
 2. Timsko delo v svetovalni službi, učinkovita komunikacija z vodstvom in učitelji.
 3. Sodelovanje z zunanjimi institucijami.
 4. Kako nam pri delu v svetovalni službi pomaga znanje teorije izbire, transakcijske analize in nevrolingvističenga programiranja.
 5. Vloga svetovalnega delavca pri obravnavi učenca s težavami. Kakšne so naloge svetovalnega delavca ob pojavu stiske pri učencih (tesnoba, znaki motenj prehranjevanja, …)? Kakšne so naloge svetovalnega delavca v primeru nasilja med učenci, zlorabe prepovedanih substanc, …?
 6. Kdo in kako pripravi učinkovit vzgojni načrt?
 7. Vloga svetovalnega delavca pri prepoznavanju nadarjenih učencev.
 8. Učinkovita komunikacija starši. Vzpostavljanje dobrega stika. Kako staršu sporočiti vsebino, ki ga bo prizadela? Kako komunicirati z agresivnim staršem? Kako komunicirati s staršem, ki nam grozi z inšpekcijo in mediji?

 

Predavanje bo sestavljeno iz treh delov:

 1. Najprej nekaj tehnik s katerimi boste znali poskrbeti zase, znali »poslušati« svoja prepričanja in znali narediti korak iz žrtve sistema, okolja in drugih. Znali boste narediti vsaj prvi korak do sprememb in do boljšega počutja na vseh ravneh.
 2. V osrednjem delu boste na konkretnih primerih spoznali kako učinkovito voditi razred, kako prepoznati potrebe otrok in temu primerno organizirati pouk v katerem vi nosite odgovornost za organizacijo pouka, odgovornost za pridobljeno znanje pa prevzemajo otroci.
 3. V tretjem delu boste skozi primere spoznali konkretne tehnike za učinkovito komunikacijo s starši. Vzpostavljanje dobrega stika, prepoznavanje logike razmišljanja in vrednot, ki jih straši zagovarjajo. Kako komunicirati z zaščitniškimi starši, zahtevnimi starši, z agresivnimi straši, z neodzivnimi starši?

 

Kje in kdaj?

Izobraževanje bomo izvedli 25.3.2023, od 9:00 do 15:00, v Ljubljani.

 

Predavateljica

Neva Strel Pletikos, pedagoginja in profesorica sociologije, asistentka na Pedagoški fakulteti v Kopru, specializantka psihoterapevtske smeri Transakcijska analiza pri Zoranu Milivojeviću, Coach iz področja Nevrolingvističnega programiranja, Praktik s področja teorije izbire in že več kot 25 let svetovalna delavka na osnovni šoli.

Moja strast je že vrsto let delo z mladimi. Svojo poklicno pot sem začela z delom v takratni t.i. “gluhonemnici”. Kaj kmalu sem spoznala, da učinkovito in kvalitetno delo z mladimi zahteva nenehno strokovno izpopolnjevanje. Po zaposlitvi v svetovalni službi na osnovni šoli sem se odločila, da se vključim v izobraževanje iz psihoterapevtske smeri Transakcijska analiza pri dr. Zoranu Milivojeviću. Predvsem zato, ker verjamem, da moramo najprej poskrbeti za to, da se počutimo dobro v svoji koži, da bi lahko pomagali drugim. Izobraževanje iz Transakcijske analize je bilo prav to – orodje, ki ji je pomagalo osebno rasti, izboljšati svoje odnose, se naučiti učinkovitejših reakcij v vsakodnevnih interakcijah z najrazličnejšimi ljudmi in nenazadnje bolje razumeti ljudi s katerimi dela. Znanja iz področja Transakcijske analize, NLP in teorije izbire so mi pomagala tudi pri soočanju z izčrpanostjo in utrujenostjo zaradi sočutja, kot danes pojmujemo ta pojav – utrujenost zaradi vsakodnevnega fokusa na težave in stiske drugih. Delo z ljudmi namreč zahteva celega človeka, jaz pa sem si želela biti cel človek tudi doma, s svojo družino. 

 

KOTIZACIJA

Kotizacija znaša 95 evrov. Za samoplačnike ponujamo znižano kotizacijo (75 evrov).

 

PRIJAVA

Prijave sprejemamo tukaj. Število prostih mest je omejeno. Za vse informacije smo vam na voljo na info@cor.si

Začetek

9:00

25.03.2023

Konec

15:00

25.03.2023

Lokacija

Ljubljana, Plus Center