ZAKAJ OTROK NIMA MOTIVACIJE ZA UČENJE? »Ne da se mi učiti, to je kar nekaj.«

» Ne da se mi učiti. Kdaj bom to potreboval? Zakaj moram znati  vse o francoski revoluciji?«

V knjigi Manje Kristanc:  Moj otrok je brihten, samo učiti se mu ne da, si avtorica zastavi vprašanje:

»Ali se nam lahko upravičeno zdi, da je z našim šolskim sistemom nekaj narobe, ker daje prednost poslušnim in ubogljivim, uporne in dominantne otroke pa kaznuje?«

Avtorica nadaljuje:  »Nekaj počnemo in postanemo motivirani. Dejavnosti sledi motivacija. Ko se spremeni vedenje, se spremeni razmišljanje.«

Poiskala sem vzporednico z mojimi začetki teka.  Preden sem začela teči, sem imela v glavi cel kup omejitev in prepričanj. Preteči 10 km se mi je takrat zdelo nedosegljiva razdalja. »To jaz preprosto ne zmorem«,  je bilo prepričanje v moji glavi.

Pa se je začelo, potrebno je bilo spremeniti vedenje  …  začeti je bilo potrebno po korakih in kilometrih, en  kilometer teka, en kilometer hoje, naslednji trening kilometer in pol teka, 500 metrov hoje in … motivacija se je dvigala.  Motivacija se je dvigala, ker sem nekaj že dosegla, nekaj že pretekla. Če sem zmogla preteči  5 km, bom zmogla preteči tudi 10 km.

Koliko bom pa danes pretekla?

In naredila sem si načrt teka, beležila odtečene kilometre, pretekla 5 km, pa je postal izziv 10 km, pa sem pretekla 21km.

Tako kot pravi avtorica, s spremembo vedenja, se je spremenila motivacija.

Kako lahko to spoznanje vpliva na otroke, da bi bili bolj motivirani za učenje?

Vedno več povabil dobivam iz šol za izvedbo predavanja  z naslovom Moj otrok nima motivacije za učenje. Povedo mi, da so učenci nemotivirani, da jih nič ne zanima, da jim starši omogočajo inštrukcije in tako pridobivajo pozitivne ocene.

 

Kaj svetujem?

  1. »Motivacija je odvisna od odnosa. Nikoli ne moremo motivirati drugih ljudi, lahko jim le pomagamo, da odkrijejo svojo motivacijo. » je zapisala Manja Kristanc
  2. Otroci potrebujejo najprej občutek sprejetosti, potem pa pomoč pri postavljanju ciljev in nato njihovega doseganja. Pomemben je načrt, pomembne so tehnike učenja, pomembni so koraki pri doseganju ciljev.

 

Ali je vaš odnos z otrokom varen in mu daje občutek sprejetosti?

  1. Sprejemanje ne pomeni, da boste prenesli kakršnokoli vedenje otroka. Sprejemanje pomeni, da sprejmete njegova čustva, povprašate po njih … ne modrujte, postavljajte vprašanja kot na primer: »Pri tem predmetu imaš težavo. Kako jo boš rešil? Kakšen bo prvi korak?« Morda mu pomagate narediti tudi pisni načrt, ki zajema tudi časovni in vsebinski plan.  Vi ste tisti, ki nadzorujete izpolnjevanje tega plana, ne z goro besed in očitkov, dovolj je ena beseda (če seveda imate odnos).

 Kako je plan? Dovolj je spodbuda.

Otrok mora spremeniti vedenje, način učenja, vztrajati mora pri spremembi vsaj 6 ur, pravi Kristanceva, To šele pomeni, da je najstnik v fazi vzdrževanja novo pridobljenih navad. Starši moramo preprosto zahtevati in vztrajati pri tem, da korake dela, pa če so to urejeni zvzeki, 10 minut branja na dan, redno pisanje domačih nalog. STARŠI MORAJO VZTRAJATI, DA BO OTROK VZTRAJAL IN OSVOJIL NAVADO.

  1. Starši moramo 100% verjeti to kar govorimo. Ključna spretnost, ki pa jo straši pogosto nimajo razvite je POSLUŠANJE, brez komentarjev, brez presojanja,brez nasvetov. Samo vztrajamo pri izpolnjevanju načrta. Če ni rezultata, vajo ponovimo.
  2. Z otrokom se pogovarjajte tako, da vam bo povedal to kar si želi ali misli in ne to kar jaz želim slišati.
  3. potrebno vlagati neprestano.

In zopet se vračam na začetek – za otroka si je potrebno vzeti čas in v odnos z otrokom je potrebno vlagati čas.

Z avtorico knjige Moj otrok je brihten, samo učiti se mu ne da, sva združili moči.

Vabiva vas na edinstveno tri urno delavnico v Sloveniji, na katero ste vabljeni starši z otroki, ki obiskujejo osnovno šolo od 5. razreda dalje.

Na delavnici se boste naučili kako ohraniti stik z otrokom, saj ga zaradi »šole«  popolnoma izgubimo.Naučili se boste kako učinkovito komunicirati z otrokom, da bo prevzel odgovornost za šolo na svoja ramena.

Otroci se bodo na delavnici naučili načrtovanja dela, načrtovanja svojih aktivnosti in postavljanja ciljev.

Saj veste, vsi vrhunski športniki imajo do potankosti načrtovane treninge in jasno postavljene cilje.

V tretjem delu pa bodo spoznali nekaj učinkovitih tehnik učenja. Saj se vendar ne učimo matematike na enak način kot zgodovino, kajne?

 

Vabljeni na delavnico v Ljubljano,  v Tehnološki park in sicer 16. 2. 2018 od 17.00 do 20.00 ure.

Delavnico bova vodil Manja Kristnac, prog. pedagogike in andragogike,  avtorica knjige Moj otrok je brihten, samo učiti se mu ne da ter Neva Strel Pletikos, prof. pedagogike in sociologije.

Več informacij dobite na www.Manja360.si in na www.cor.si.

Prijave sprejemava na naslov: manja@manja360.si. Število mest je omejeno, zato pohitite s prijavo.

Naložba v odnos z vašim otrokom je 45 evrov za par. Toplo vabljeni.

 

Neva Strel Pletikos

 

Začetek

17:00

16.02.2018

Konec

20:00

16.02.2018

Lokacija

Tehnološki park, Ljubljana