Recept za optimalno vzgojo

Zagotovo ste že kdaj slišali ali izrekli stavek:

,,vsak starš vzgaja otroka tako, kot sam meni, da je najbolje”.

Kar je odlično vse do takrat, ko starš ne ve ravno veliko o tem, kaj lahko z napačnimi vzgojnimi metodami povzroči.

Na področju priporočenih vzgojnih slogov, pod kar razumemo različna vedenja staršev, preko katerih poskušajo tako ali drugače vplivati na vedenje otrok, je bila prehojena že kar dolga pot. Od prevladujočega in priporočenega avtoritarnega vzgojnega sloga, ko je veljalo, da otrok potrebuje trdo roko in nič kaj preveč ljubkovanja, smo prešli v permisivni vzgojni slog. Pri sledenjem je veljalo, naj se starši z izkazovanjem ljubezni in izogibanju discipliniranju v velikem loku, posvečajo predvsem izkazovanju ljubezni, saj bi vsakršna ”trda roka” lahko izredno negativno vplivala na razvoj otroka. Permisivna vzgoja, oz. vzgoja v kateri otrok lahko počne kar želi in ga ima starš za sebi enakovrednega, je bila pravzaprav odgovor na avtoritarno vzgojo, ki se je izkazala za ne preveč učinkovito. A tudi permisivna vzgoja je na otrocih pustila pečat.

Tako se je pojavil tretji vzgojni slog, ki mu danes rečemo avtoritativni. Ta je danes s strani strokovnjakov najbolj priporočljiv, saj vrsta raziskav potrjuje, da ima najbolj pozitivne učinke na otrokov razvoj.

Kaj torej je recept za optimalno vzgojo? Če pogledamo spodnji diagram vidimo, da vsak vzgojni slog opredeljujejo zahteve, kritike in kazni ter pohvale in nagrade. Pomembno je v kolikšni meri je vsaka od navedenih vzgojnih metod pri staršu izražena.

Pri staršu ki ima avtoritativni vzgojni slog, ki trenutno velja za optimalnega, so zahteve, kritike in pohvale izražene v enaki meri, kot je razvidno iz spodnje slike. Ta starš bo torej poiskal ravnovesje v katerem ne bo manjkal noben od treh pomembnih vidikov vzgoje. Pri avtoritarnem slogu bodo prevladovale kritike in kazni ter zahteve, pri permisivnem pa pohvale in nagrade.

Optimalna vzgoja= srednja količina zahtev + srednja količina pohval in nagrad + srednja količina kritik in kazni

                       Avtoritativni vzgojni slog

 

                         Avtoritarni vzgojni slog

 

                           Permisivni vzgojni slog

 

Podrobneje o posledicah, ki jih imajo posamezni vzgojni slogi na otroka pa kdaj drugič…